WhatsApp uveo novu promjenu protiv širenja lažnih vijesti!

0
365

Društvene mreže i razne aplikacije za brzu komunikaciju, točnije njihovi korisnici, najčešći su širitelji lažnih vijesti koje mogu biti opasne, pogotovo u ovo doma pandemije. Nažalost neki u tome vide zabavu, neki to rade iz dosade dok većina poprilično zarađuje na dezinformacijama objavljivajući ih na raznim ili vlastitim portalima i tako ih šire društvenim mrežama. Nažalost većina korisnika otvori objavu jer su na prvu pročitali nešto što do sada nisu, no WhatsApp uvodi promjenu koja bi mogla smanjiti širenje lažnih vijesti na njihovoj aplikaciji.

KAKO SE NAJČEŠĆE ŠIRE LAŽNE VIJESTI?

Najčešća metoda za širenjem lažnih vijesti jest “kružna” poruka koju autor objave pošalje na par kontakata dok ostali to proslijeđuju dalje kako bi upozorili svoje bližnje, ne sluteći da to uopće nije istina. Mnoge takve vijesti sadrže razne upute i savjete kako reagirati u određenoj situaciji koje također nisu točne niti provjerene te mogu ostaviti ozbiljne posljedice.

Većina društvenih mreža i platforma odlučili su stati na kraj tome te intenzivno rade na sigurnosnim opcijama i proširenjima koji će to bar u neku ruku smanjiti, dok WhatsApp među prvima uvodi jednu od takvih opcija na svojoj aplikaciji.

“Prošle godine korisnicima smo predstavili koncept prema kojemu ista poruka može biti proslijeđena više puta. Takve poruke označene su duplom strelicom  Strelica indicira da zaprimljena poruka ne dolazi od vama bliskog kontakta. Ovakve poruke manje su personalizirane od tipičnih poruka koje se šalju putem WhatsAppa. Sada uvodimo limit i poruka može biti proslijeđena samo u jedan chat istovremeno”, priopćuju iz WhatsAppa.

Tako će širiteljima dezinformacija uvelike otežati posao jer će poruku morati prosljeđivati pojedinačnim odabirom.
Drugim riječima, poruke koje su ocijenjene kao ‘često prosljeđivane’, odnosno poslane kroz lanac od petero ili više korisnika, od sada ćete moći proslijediti samo jednoj osobi.

Facebook komentari ↴